Soiuri tomate pe spalier

★ 11 aprilie 2014 ★

Buna, ce soiuri de tomate imi recomandati pentru cresterea in solar pe spalier?

✱ Avem 4 raspunsuri la intrebarea despre

  • Toader Gherghitei spune:

    Pentru cresterea pe spalier puteti folosi tomate din soiuri sau hibrizi cu crestere nedeterminata precum Lady Rosa (extratimpuriu), Tolin, Rosaliya, Amanda, Izmir, Menhir, Lilos, Abellus, Klass, Venezia

  • nicola spune:

    ce lucrari se fac la acest sistem de cultivare a tomatelor

  • alex florea spune:

    Lucrarile de intretinere aplicate sunt completarea golurilor, irigarea, fertilizarea faziala, afanarea solului, palisatul (cu sfori), copilitul, carnitul (la sfarsitul lui aprilie la 8-12 inflorescente, cu 60-70 zile inainte de sfarsitul culturii), defoliatul, polenizarea suplimentara, mulcirea (cu paie sau folie neagra), combaterea bolilor si daunatorilor

  • mihaela t. spune:

    Rasadul pentru culturile timpurii se produce in rasadnite calde, in care se seamana in luna februarie intre 4 si 8 gr samanta la 1 mp. La 2-3 saptamani de la rasarire, cand apar primele frunze adevarate, rasadul se repica la distanta de 10/10 cm cand vrem sa obtinem un rasad viguros si avem spatiu suficient. Mai bune rezultate se obtin prin repicarea la cuiburi sau ghivece nutritive.

    Pentru cultura de vara, semanatul in rasadnita se face la inceputul lunii martie. Cand a trecut pericolul brumelor tarzii de primavara, incepand cu mijlocul lunii aprilie si pana in luna mai, rasadurile de tomate se pot planta in gradina.

    Plantarea se face la 60-70 cm intre randuri pentru soiurile cu portul mai mic si la 70-80 cm intre randuri si 30-40 cm pe rand pentru soiurile mai mari . La plantare este bine sa se puna la cuib un pumn de mranita care se amesteca cu pamantul din cuib.

    Dupa plantare rasadul se uda cu 1-1,5 litri apa la cuib sau se iriga intre randuri.

    Dupa plantare, rasadurile trebuie aracite pentru asigurarea sustinerii. Aracii de lemn de 1-1,2 m lungime se infig in pamant in dreptul fiecarei plante inspre nord . Sau se instaleaza spalieri mai grosi de lemn de 70-80 cm din 2 in 2 metri pe rand, pe care se intinde sarma la 50-60 cm inaltime.

    in afara prasilelor repetate pentru spargerea crustei si combaterea buruienilor, se mai efectueaza urmatoarele lucrari:

    Legatul de arac sau de spalier – lucrarea se face pe masura ce tufele se incarca cu rod si devin mai grele. Legarea se face cu sfori, fasii de carpe sau alt material textile, imediat sub frunze, inconjurand tulpina in asa fel incat fructele sa aiba loc sa creasca.

    Copilitul – ruperea lastarilor crescuti sub frunzele principale, se face imediat ce acestia apar , pentru o buna dezvoltare a fructelor . Se pot lasa 1-2 lastari la tufa, din cei care apar in preajma primului ciorchine de fructe , pentru cresterea productiei.

    Udarea se face la 6-7 zile, functie de gradul de uscare al pamantului. Primavara si la inceputul verii, rosiile se uda dimineata, pentru ca pamantul sa se incalzeasca in timpul zilei, iar plantele sa nu sufere de raceala din timpul noptii. Vara, udarea se face seara si noaptea, cand solul s-a mai racorit. La udare trebuie urmarit ca apa sa ajunga la radacini si nu direct pe planta , iar apa folosita sa nu fie rece, ci trebuie lasata la soare pentru a se incalzi un pic.

    Ingrasarea pamantului se face o data la 10-15 zile de la plantarea rasadurilor, apoi la 2 saptamani. in acest scop e indicat sa se foloseasca ingrasaminte naturale, precum gunoiul animal (1 galeata gunoi se subtiaza cu 5 galeti apa), 10-15 litri la 1 mp, sau mranita, care se imprastie printre plante si se ingroapa prin prasit in sol.

    Carnitul se face atat la culturile timpurii cat si la cele tarzii. Consta in retezarea varfului plantei la 2-3 frunze deasupra ultimului ciorchine de fructe . La tomatele timpurii se lasa 4-5 ciorchini de fructe , iar la cele tarzii 6-8 ciorchini. Prin aceasta lucrare se grabeste coacerea fructelor in cazul rosiilor timpurii, se asigura fructe mari si carnoase la cultura de vara, iar la cea tarzie se accelereaza coacerea inainte de caderea brumei.

    Recoltarea tomatelor se face pe masura coacerii lor, in mai multe randuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *