Unde se poate cultiva fasolea

★ 5 iulie 2014 ★

Salut, ma intereseaza care sunt zonele ideale, zonele de favorabilitate pentru cultivarea fasolei in Romania. Ma refer la fasolea cultivata in camp, multumesc!

✱ Avem un raspuns la intrebarea despre

  • Toader Gherghitei spune:

    Salut,

    In Romania, zona foarte favorabila pentru fasole este situata in Campia de Vest (in jurul Aradului, mai ales pe Valea Muresului, pe aluviunile fertile ale Timisului si vaile Crisurilor, pe Valea Somesului) si in Transilvania (pe luncile Muresului siTarnavelor). In aceste regiuni, conditiile de temperatura si umiditate sunt favorabile, solurile sunt fertile, cu reactie si textura favorabile, apa freatica nu prea adanca.

    Zona favorabila se intinde pe cea mai mare parte a terenurilor arabile din Romania (in Oltenia, Muntenia, Moldova, Transilvania), existand unele diferente defavorabilitate in cuprinsul acesteia, legate de fertilitatea solurilor si de cantitatile de precipitatii care cad in lunile iunie si iulie. Se evidentiaza, prin favorabilitate, vaile inferioare ale Jiului si Oltului, Valea siretului, Depresiunea Jijiei.

    Conditii favorabile pentru cultura fasolei se intrunesc si in lunca indiguita a Dunarii unde sunt asigurate umiditatea atmosferica mai ridicata si aportul freatic, dar este necesar un drenaj bun al terenului, care sa evite baltirea apei sau excesul de umiditate in sol, in zona radacinilor. In zona de sud a tarii, amplasarea culturilor de fasole (in cultura principala sau succesiva) trebuie facuta cu prioritate in perimetrele irigate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *