Cand se seamana floarea soarelui

★ 30 aprilie 2014 ★

Cand e mai bine de semanat floarea soarelui, in ce perioada, si cum afecteaza productia daca seman floarea dupa perioada optima?

✱ Avem 5 raspunsuri la intrebarea despre

 • Toader Gherghitei spune:

  Perioada de semanat este hotarata de temperatura medie de la adancimea de semanat. Hibrizii cultivati pentru industria uleiului se pot semana cand la adancimea de semanat temperatura medie este de 8-10°C. Soiurile extensive pot fi semanate la o temperatura mai mica cu 1-2°C. Calendaristic semanatul incepe la mijlocul lunii aprilie si se termina la inceputul lunii mai. in comparatie cu alte culturi floarea soarelui tolereaza mai bine intarzierea semanatului cu toate ca scade productia si continutul de ulei. Adancimea de semanat este de 4-7cm in functie de tipul de sol, calitatea patului germinativ si perioada de semanat.

 • adi spune:

  Semanatul la floarea-soarelui incepe atunci cand in sol, pe adancimea de semanat, se realizeaza pragul minim de temperatura de 7 grade C. Aceasta temperatura este atinsa la inceputul lunii aprilie. In conditiile unui an secetos se cauta urgentarea lucrarii de semanat pentru a utiliza la maximum umiditatea ramasa in sol. Semanatul prea devreme sau prea tarziu determina o rasarire neuniforma a plantelor, o prelungire a perioadei de vegetatie si chiar reduceri de productie. Cantitatea de samanta recomandata pe hectar variaza de la 2 la 5 kg si depinde foarte mult de MMB-ul semintei, de germinatia acesteia, de puritate si de densitate. Densitatea recomandata e de 45.000 – 50.000 plante/ha, iar in conditii de irigare aceasta densitate creste cu aproximativ 5.000 de plante. Distanta intre randuri este de 70 cm, iar adancimea de semanat este cuprinsa intre 4-5 cm pe solurile grele si 5-6 cm pe solurile mai usoare.

 • cristian spune:

  Pot semana floare modificata genetic hibridul Paraiso 1000 cl la 20 mai tinand cont ca mai devreme nu pot intra pe terenuri din cauza conditiilor climatice?

 • Bobby spune:

  Fratilor, ce facem cu vremea asta? Nu pot intra in camp de 10 zile, la floare daca semeni in conditiile actuale – frig si temperaturi in sol aproape de inghet afecteaza samanta? Astept un raspuns urgent de la cine se pricepe

 • Tudor jian spune:

  Citez din manuale: Perioada recomandată pentru semănatul florii soarelui este atunci când dimineata la adâncimea de semănat se înregistrează temperatura de 7 grade Celsius și când vremea este în curs de încălzire. Adâncimea de semănat recomandată este de 4-5 cm la solurile mai grele și umede și la 5-6 cm pe solurile mai ușoare și mai uscate.

  In Baragan, astazi 26 aprilie a fost prima zi cand dimineata s-au inregistrat 7 grade, iar vremea e in curs de incalzire. Deci se poate intra fara probleme in camp si semanatul poate fi facut in epoca optima. Cine vrea floarea soarelui in alte regiuni in care inca temperatura e scazuta, poate astepta prima decada a lunii mai, semanatul va fi usor decalat, dar pe de alta parte va profita de rezerva de apa din sol care a fost refacuta dupa ultimele precipitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *