Tractoare si masini agricole Romania

★ 30 aprilie 2014 ★

Unde gasesc si eu statistici despre numarul de tractoare si masini agricole din Romania? Date cat mai recente, va rog frumos. Nu am gasit decat informatii de acum zece ani.

✱ Avem un raspuns la intrebarea despre

  • Toader Gherghitei spune:

    Conform unui studiu realizat de firma Kleffmann Group, specializata in cercetari de piata din domeniul agricol, in anul 2012, parcul de utilaje agricole numara 177 de mii de tractoare, 25 de mii de combine, 84 de mii de semanatoare si 65 de mii de masini de stropit. Daca luam in calcul toate fermele din Romania asta inseamna ca numai 8% dintre ele detin tractoare, 1% combine, si cate 4% au semanatoare si masini de stropit. Diferentele intre ferme sunt insa substantiale: fermele mari se diferentieaza de cele mici printr-un parc de utilaje semnificativ mai mare. Daca scoatem din calcul fermele sub 3 hectare, procentul fermelor care poseda utilaje sare de la 8% la 31% in cazul tractoarelor, la 9% in cazul combinelor. 23% dintre ferme peste 3 ha detin semanatoare, iar 20% dintre ferme au masini de stropit in proprietate.

    Tractoarele sunt utilajele cele mai comune, ele se regasesc atat la ferme mici si mijlocii cat si la ferme mari. Cu toate ca fermele sub 3 ha detin 57 de mii de tractoare – aproximativ 30% din efectivul de tractoare – 90% dintre aceste utilaje au o vechime si o durata de functionare de peste 10 ani, ele fiind deja amortizate. Raportand la numarul de ferme din aceasta categorie, asta inseamna ca 96% dintre ferme sub 3 hectare nu au tractoare. Pe de alta partea 80% dintre ferme peste 30 de hectare detin tractoare, aceast procentaj ajungand aproape de 100% in cazul exploatatiilor cu suprafete peste 300 de hectare.

    Numarul combinelor la ferme sub 30 de hectare este nesemnificativ. Ele devin importante la suprafete mari si mijlocii unde majoritatea fermelor detin de cel putin un astfel de utilaj. Si cazul semanatoarelor si a masinilor de stropit este similar. Daca in categoriile mici sub 10 hectare foarte putine ferme au propiile lor semanatoare si stropitoare, la ferme peste 30 de hectare acestea sunt deja o necesitate 70% dintre ferme avandu-le in parcul de masini.
    Datorita structurii, gradul de mecanizare (tipul si numarul utilajelor posedate) ale fermelor din diverse categorii de marimi este foarte variat. Fermele mici au in medie un tractor vechi, de peste 10-15 ani, cei din mijloc, intre 10-100 de hectare au in medie 2 tractoare, iar fermele mari, peste 100 de hectare au utilaje din clase diferite de cai putere, de varsta si de la diferiti producatori. Un procent foarte mic dintre fermele peste 300 de hectare nu detin utilaje proprii, lucrarile fiind facute prin contractare de firme specializate in servicii agricole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *