Ce imi puteti spune in privinta infiintarii unei plantatii de lavanda? Stiu ca este o planta perena, deci costurile de infiintare sunt doar la inceput, apoi urmand doar intretinerea plantatiei, dar as vrea sa stiu cat dureaza o astfel de plantatie de lavanda, cati ani este rentabila economic?
Cat dureaza o cultura de lavanda
★ 3 aprilie 2014 ★
Lavanda are o durata lunga de exploatare, plantatia de lavanda fiind viabila timp de pana la zece ani. Aceasta perioada poate fi chiar prelungita prin intinerirea tufelor, care se face prin taieri specifice la 10-15 cm de la sol.
Cat costa butasii de lavanda pentru infiintarea unei plantatii pe o mie de metri de patrati?
Dupa informatiile pe care le am, in luna aprilie 2014 butasii de lavanda din soiuri precum Softopolis sau Drujba costa intre 1,1 si 1,4 lei bucata, in functie de cantitatea cumparata. Densitatea recomandata la hectar variaza intre 8000 si 28.000 de plante. Daca mergeti pe o densitate industriala, sa spunem 20.000 de butasi de lavanda la hectar, pentru o mie de metri veti avea nevoie de 2000 de plante de lavanda, asadar va costa intre 2100 si 2400 de lei.
Lavanda este o specie perena, originara zonei Mediteraneene, care prospera intr-un climat lipsit de umiditate si caldura in exces. Exista sute de tipuri de lavanda, care difera in dimensiunea florii sau a plantei, culoarea florii sau a frunzei si miros. In general, lavanda are nuante de albastru, insa exista si in nuante de mov, alb, roz sau chiar alb. Folosita in scop medicinal de secole, aceasta planta poate indeparta migrenele sau insomniile. De asemenea, lavanda este utilizata cu succes in industria cosmetica. In acest articol, va prezentam tehnologia ecologica de cultivare a lavandei, pentru o productie mai buna.
Amplasarea culturii
Lavanda poate fi cultivata pe acelasi loc timp de 8-10 de ani.
Pentru prelungirea duratei de exploatare sunt necesare taieri de intinerire a tufelor, executate la 10-15 cm de la sol, in asa fel incat sa nu fie produs un dezechilibru in biologia plantei, intre dezvoltarea partii aeriene si a celei subterane. Este recomandata amplasarea plantatiilor pe sole protejate de vanturi, insorite, cu expozitie sudica, cu sol profund si permeabil. Vor fi evitate suprafetele imburuienate cu buruieni perene.
Administrarea ingrasamintelor
Lavanda este o planta care valorifica bine ingrasamintele organice. Se recomanda folosirea gunoiului de grajd, foarte bine fermentat si aplicat cat mai uniform, care contribuie la dezvoltarea masei vegetative si la cresterea continutului in ulei volatil. Pot fi aplicate 25-40 t/ha gunoi de grajd, toamna, sub aratura, inainte de infiintarea plantatiilor. Mai pot fi aplicate mranita sau compost, la fiecare cuib, odata cu plantatul rasadurilor.
Lucrarile solului
Pentru infiintarea culturii de lavanda este recomandata o aratura adanca, precedata eventual de o afanare adanca la 50-70 cm (desfundare), apoi terenul trebuie foarte bine maruntit, nivelat si mentinut fara buruieni, prin discuiri si grapari repetate. Toamna, inainte de plantare, terenul va fi discuit adanc si va fi pregatit superficial, cu un combinator.
Infiintarea plantatiei
Lavanda se poate inmulti prin samanta (semanat direct in camp sau prin rasad) sau vegetativ (prin butasi inradacinati sau prin despartirea tufei). Atat samanta cat si materialul vegetativ de inmultire trebuie sa provina din culturi certificate ecologic.
Cea mai frecvent folosita metoda de infiintare a culturii este cea prin rasad, deoarece pot fi obtinute culturi incheiate, fara goluri, cu plante viguroase si cu productivitate buna. Rasadurile pot fi produse in straturi reci, prin semanare in septembrie-octombrie sau primavara, foarte devreme. Se recomanda ca straturile sa fie de 1 m latime si 8-10 m lungime, cu poteci de 50 cm intre ele. Suprafata straturilor va fi cu 10 cm sub nivelul terenului si trebuie sa fie foarte bine nivelata cu grebla, apoi se traseaza santulete la 10-15 cm intre randuri, in care se va semana. Samanta utilizata trebuie sa fie cu puritatea de minimum 70% si germinatia de minimum 50%. Dupa semanat, randurile vor fi acoperite cu mranita pentru a nu se forma crusta. Cand plantele au 2-3 perechi de frunze formate se va efectua raritul, lasand circa 5 cm distanta intre plante pe rand; plantutele smulse la rarit pot fi replantate. Pana in toamna, suprafata stratului va fi plivita de buruieni, va fi udata, iar plantutele pot fi fasonate prin taierea tijelor florale care se formeaza.
Materialul de plantat va fi gata pentru infiintarea culturii la inceputul lunii septembrie. In acest scop, materialul va fi scos din straturi, va fi sortat si stratificat in nisip sau sol umed, pana la plantare. De pe un hectar de straturi pot fi obtinute 400.000 de rasaduri, iar pentru 1 hectar sunt necesare 20.000 de rasaduri.
Exista posibilitatea inmultirii lavandei prin butasi inradacinati sau materialul poate proveni din despartirea tufelor de la plantatiile vechi care sunt desfiintate. Ramurile de la baza tufei care au format radacini pot fi folosite la plantare, existand posibilitatea de inradacinare a lastarilor. In acest scop in luna octombrie tufa va fi taiata la 8-10 cm deasupra solului si va fi acoperita cu pamant. In anul urmator, pe ramurile imbatranite se formeaza lastari noi, bine inradacinati. In cursul primaverii, acestia vor fi musuroiti, iar toamna sunt scosi si desfacuti in mai multi puieti care sunt trecuti in scoala de fortificare un an. De la o tufa pot fi obtinuti pana la 200 puieti.
Plantarea se efectueaza fie manual, fie semimecanizat. Se folosesc rasaduri sanatoase, cu partea aeriana de 10-12 cm lungime. Lavanda se planteaza la 100 cm intre randuri si la 50 cm intre cuiburi pe rind. Daca terenul este in panta, atunci plantarea trebuie efectuata pe curbele de nivel. Inainte de plantare, terenul va fi marcat la distantele de plantare recomandate, apoi se uda si se administreaza mranita la cuib. Rasadul se fasoneaza, prin taierea varfurilor lastarilor si radacinilor la 15 cm lungime, apoi se mocirleste si se planteaza. Completarea golurilor se va face in primavara, dupa pornirea in vegetatie a plantelor si poate fi repetata in toamna, folosind rasaduri special pastrate din materialul initial.
Lucrarile de ingrijire
In culturile de lavanda sunt necesare lucrari de completare a golurilor si combaterea buruienilor. Inca din primul an, vor fi executate lucrari de prasit si de plivit, pentru a fi tinute sub control buruienile. In plantatiile tinere sunt necesare 4-6 prasile, iar la plantatiile mai batrane, 2-3 prasile. In primul an, va fi acordata o atentie deosebita distrugerii buruienilor perene de genul costreiului, pirului, volburei pentru a se simplifica lucrarile in anii urmatori.
Lavanda este considerata o specie rezistenta la boli si daunatori, dar exista unele boli, precum septorioza (Septoria lavandulae), ce pot ataca frunzele, care se usuca si cad. Pentru combaterea acestor boli, este recomandata igiena culturala si incorporarea in adancime a resturilor vegetale, dar pot fi aplicate si stropiri in vegetatie cu zeama bordeleza, in concentratie de 1%.
In anii umezi sau in zonele umede pot aparea daunatori, asa cum este lacusta verde de pasune (Tettygonia viridissima). Pentru prevenirea atacului, in plantatiile de lavanda trebuie distruse foarte bine buruienile si trebuie executate lucrari de afanare a solului dupa recoltare.
Recoltarea
Se recomanda recoltarea la inflorire deplina (75% inforescente deschise), atunci cand continutul in ulei volatil este maxim. Trebuie sa se recolteze in miezul zilei, intre orele 10 si 14, pe timp insorit si calduros, fara vant, roua sau ceata, pentru a exista maximum de ulei volatil in inflorescente.
Recoltarea se efectueaza manual cu secera; cu o mana se apuca manunchiul de lastari si se taie lastarii avand grija sa nu se taie portiuni cu frunze. Dupa recoltare, lastarii vor fi pusi in cosuri si vor fi transportati imediat la distilare. Recoltarea se mai poate realiza si cu masini speciale, a caror productivitate este mare, reducand astfel consumul de munca de la 20 muncitori pentru 1 ha, la 0,5 ha/ora recoltare mecanizata.
Pentru a fi obtinute inflorescete uscate, se recomanda ca uscarea sa se efectueze la umbra, in soproane sau poduri, intinse in straturi subtiri, pe rame, pe o perioada de 5-6 zile, pentru a fi evitata brunificarea. Inflorescentele pot fi uscate si artificial, la temperaturi de maximum 35ºC. Randametul de uscare este de 5-7:1.
Conditiile de receptionare prevad urmatoarele:
– pentru produsul in stare proaspata: maximum 2% resturi de tulpini florale, flori brunificate, fructificatii; maximum 0,25% corpuri straine organice; maximum 0,5% corpuri straine minerale; minimum 0,55% continutul in ulei volatil;
– la produsul in stare uscata: maximum 5% resturi de tulpini forale, flori brunificate, fructificatii; nu se admit corpuri straine organice; maximum 0,5% corpuri straine minerale; maximum 11% umiditate; minimum 1% continutul in ulei volatil.
Productia de inflorescente proaspete in primii 2-3 ani este de 2-3 t/ha, iar in anii urmatori poate ajunge la 5-6 t/ha. Dintr-o tona de inflorescente proaspete rezulta pana la 10 kg ulei volatil.
Distilarea
Obtinerea pe cale industriala a uleiului volatil de lavanda se realizeaza prin distilarea in apa, in apa si cu aburi, sau cu aburi, aceasta din urma fiind metoda cea mai raspandita. Durata distilarii va fi de circa 90 de minute, dar trebuie retinut ca, peste 90% din totalul cantitatii de ulei se distila in primele 60 de minute. In timpul procesului de distilare, trebuie sa se urmareasca ca temperatura aburului care intra in cazan sa fie de maximum 150-160oC. Uleiul volatil extras si decantat, pentru eliminarea apei, va fi pus spre pastrare si transportat in butoaie inoxidabile, care vor fi depozitate in incaperi racoroase, ferite de foc.
As vrea sa intreb daca limaxii ataca levantica.Am un hectar de teren si as vrea sa infiintez o cultura de levantica dar in zona sunt multi limaxi
Ne intereseaza si PE noi o afacere cu levantica..dar nu stim prea multe despre aceasta planta..va rugam sa ne ajutati cu o vorba buna…multumim
Multa munca m7lte țepe cu lavanda