Altoire corcodus

★ 21 noiembrie 2014 ★

Buna, am o intrebare scurta despre pomi. Se poate face altoirea intre corcodus si porumbar? Adica pe un corcodus bine dezvoltat sa inserez altoi de porumbar astfel incat pomul sa faca si corcoduse si porumbe

✱ Avem 3 raspunsuri la intrebarea despre

  • Ion Chiper spune:

    Altoirea este un procedeu de inmultire vegetativa sau inobilare a soiurilor existente practicata in special la plantele cu structura lemnoasa, mai rar la cele erbacee. Este un proces in care nu se schimba material genetic intre cele doua plante iar teoretic se poate executa pe si cu indiferent ce specie lemnoasa sau semi lemnoasa netinind cont de clasa gen sau familie. Altoirea consta in alaturarea si concresterea a doua portiuni viabile de planta – altoiul – reprezentat de un mugure de crestere sau o ramura detasata (butas) si portaltoiul reperezentat prin planta inradacinata. Acestea prin dezvoltare in conditii prielnice formeaza un corp comun, o planta independenta nutritional, cu dezvoltare si fructificare independenta capabila sa genereze seminte fertile care nu au nici o legatura genetica cu portaltoiul.

    Poraltoil – hipobiot – are rolul de a asigura fixarea rezistenta si absortia nutrientilor prin sistemul radicular.

    Altoiul – epibiotul- are rolul de a asigura dezvoltarea plantei, nutritia-fotosinteza, cresterea inflorirea, fructificare, dar care manifesta caracterele plantei din care a fost recoltat … niciodata ale plantei pe care a fost grefat. Intre cei doi parteneri se realizeza o dependenta fiziologica – niciodata genetica – care se manifesta prin modificari biochimice si fiziologice.

    In practica se cunosc petse 150 de tipuri de altorie categorisite in functie de ce rezultat se doreste. Frecvent utilizate sunt altoirile prin alipire, altoirile cu ramura detasata – butas bizotat pe o parte sau bilateral si altoirea cu mugure detasat. Altoirea prin alipire presupune lipirea a doua plante crescute foarte apropiat dar cu radacini separate –individuale, determinindu-se dupa o perioada care devine altoiul si care portaltoiul, in functie de manifestaraea caracterelor dorite din ambele plante.

    Exemplu excelent este marul in care cresc si cirese sau fructele de culori diferite.

    Altoirea cu butas detasat se prin *alipirea* unei ramuri special alese pe un portaltoi ce manifesta rezistenta, o buna inradacinare si compatibilitate.

    Aceasta altoire este la randul ei de mai multe feluri

    – altoirea cu butas detasat prin copulatie cand ambele parti au aceasi grosime virsta si de obicei apartin aceleiasi specii ( vita de vie nobila pe vita salbatica, citricele, pomii fructiferi pe corcodusi sau porumbari etc )

    – altoirea cu butas detasat in despicatura se executa cand portaltoiul este mult mai gros decat butasul, cu virsta diferita, resistenta si inradacinare foarte buna. Se practica in mod special in dendrologie, pentru altoirile in coroana si pentru obtinerea de arbori rezistenti in timp indelungat in conditii climaterice aspre. Aici incadaram si altoirea cu ramaura detasata in trangulatie, cand altoiul este bine dezvoltat si necesita suprafata de alipire larga.

    Altoirea cu mugure detasat – in ochi dormind (cu mugure in potentialitate) sau in ochi crescand (cu mugure ce a pornit in dezvoltare).

    Pentru ambele tipuri se folosesc muguri vegetativi, preferabili terminali de crestere. Se practica la multe specii unde mugurii terminali sunt situati la subsuara frunzelor sau in varful ramurilor tinere.

    Ochii crescanzi se recolteaza si se alipesc primavara in lunile aprilie mai cand mugurii pornesc in crestere rezultind lastar nou chiar in acelasi an de altoire.

    Ochii dorminzi se recolteaza si alipesc in lunile iulie-septembrie dintre mugurii de crestere ce se vor dezvolta anul imediat urmator si reprezinta de obicei realtoirea in cazul in care primul tip nu s-a prins.

    Se folosesc in mod special muguri de crestere dar. Noile metode recolteaza si muguri florari sau micsti foliari – florari care isi manifesta in scurt timp caracterele plantei mama.

    La nuc si la nucifere se foloseste altoirea in fluier ce necesita un portaltoi maturat in minim 2 ani si altoi imediat recoltati – proapeti atasati paralel pe portaltoi asemenea unor gauri de fluier.

    In toate cazurile de altoire fructificarea se va face in functie de specie si conditiile de mediu.

    Altoirea, teoretic, se poate face intre toate speciile lemnoase atita timp cat exista compatibilitate fiziologica intre parteneri care nu are nici cea mai mica tangenta cu genofondul.

  • gigi buzgure spune:

    va multumesc pentru toate explicatiile privind altoirea pomilor,as dorii sa stiu daca in carcodus pot altoi par pergamut?

  • gigi buzgure spune:

    daca pot altoi in corcodus par pergamut?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *